miércoles, 21 de octubre de 2015

Aprenem geometria jugant...

Avui us presente dos recursos molt adequats per a iniciar-se en l'aprenentatge dels polígons: El geoplà i el tangram.

El primer és un tauler quadrat, generalment de fusta o un altre material resistent. A la part interna d'aquest tauler es realitza una quadrícula que pot ser variable (amb un mínim de 9 quadrats). En cadascuna de les cantonades de cada quadrat es claven claus o xinxetes. Sobre la base es col·loquen gomes elàstiques de colors que es subjecten en els claus formant els polígons que es desitgen.



El segon és un joc xinés molt antic, que consisteix a formar siluetes de figures amb les set peces que ho componen. Aquestes peces són: 5 triangles, 1 quadrat i un paral·lelogram. 

 




Aquests dos recursos permeten la manipulació directa per part dels alumnes i els ajuda a veure de forma gràfica els polígons que a voltes resulten complicats d'entendre.

Així doncs una vegada presentats els dos recursos, és moment de practicar: a veure qui és capaç de formar un quadrat, un rectangle i un triangle amb el geoplà. Amb el tangram, series capaç de formar el conill?

domingo, 18 de octubre de 2015

Què és açò de geometria divertida?

La geometria, a primera vista, pot semblar-nos avorrida, tantes figures geomètriques i tants cossos geomètrics amb les seues propietats i característiques. No obstant açò, si mirem al voltant, podem trobar moltíssims objectes quotidians que s'assemblen a cossos i figures geomètriques, com ara: daus que tenen forma de poal, gelats de cucurutxo amb forma de con, pots de refresc amb forma de cilindre, pilotes amb forma d'esferala torre del campanar de les esglésies amb forma de piràmide, etc.
Per açò una bona forma de començar a treballar la geometria és cercar objectes similars al voltant o també guardar recipients i envasos reciclables a casa per a utilitzar-los posteriorment en classe.


A més, és molt comú trobar figures geomètriques en altres elements de l'entorn, com als senyals de tràfic així com en símbols esportius tals com a escuts d'equips o banderes de països. Per exemple, podem distingir un cercle a la bandera de Japó, rectangles a la d'Alemanya, un octògon a un senyal de stop o un triangle a l'escut del Cadis.